Strona główna Medycyna Banany z brązowymi plamami – czy są bezpieczne i zdrowe

Banany z brązowymi plamami – czy są bezpieczne i zdrowe

844
0

Niechciane, omijane i wyrzucane do kosza, banany z brązową skórką okazują się jeszcze zdrowsze od tych żółtych i zielonych! Ich słodki smak przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Brązowe banany nie są zepsute, są bardzo zdrowe. Zawierają m.in. substancje zwalczające nieprawidłowe komórki rakowe.

Banany – uwielbiane przez dzieci i dorosłych, cenne źródło witamin i minerałów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na wysoką kaloryczność mogą stanowić pełnowartościową przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do wielu potraw. Przebierając w bananach, zwykle szukamy tych twardych, żółtych lub zielonych, koniecznie bez brązowych plam! Tymczasem okazuje się, iż brązowe banany są nawet zdrowsze niż te żółte.

Od zielonego do brązowego, czyli dojrzewanie bananów

Badania przeprowadzone przez naukowców z Politechniki Gdańskiej wykazały, iż zaledwie 9% Polaków sięgnie w sklepie po banana z brązowymi kropkami. Tylko 14% zje taki owoc w domu. Pozostali omijają brązowe banany szerokim łukiem – odsuną je na bok sklepowej półki, a gdy owoc zmieni swój kolor już w domu – wyrzucą go do kosza. Choć nawyk ten może wydawać się zrozumiały ze względu na niezbyt atrakcyjny wygląd mocno dojrzałych bananów, wyrzucając je bardzo wiele tracimy.

Brązowe banany nie są zgniłe. Kolor ten pojawia się w naturalnym procesie dojrzewania owoców. Najpierw banan jest zielony – jego skórka obfituje w chlorofil. To właśnie na tym etapie owoce zrywa się z drzewa. Następnie kolor ten zmienia się w żółty – chlorofil ulega przemianie w karoten. Wtedy to przetransportowane banany pojawiają się na sklepowych półkach. Skórka banana staje się brązowa pod wpływem przebywania w temperaturze pokojowej. Najczęściej już w naszych domach. Zamiast wyrzucać brązowe owoce do śmieci, należy je zjeść! Okazuje się bowiem, że zawierają one cenne składniki, nieobecne w bananach zielonych i żółtych.

Banan w walce z rakiem

Wpływ spożywania bananów z brązową skórką na ludzki organizm badali m.in. japońscy naukowcy. Okazuje się, iż owoc, na którego skórce pojawiają się ciemne kropki, wytwarza Tumor Necrosis Factor (TNF), czyli Czynnik Martwicy Nowotworów. Czym więcej brązowych kropek, tym wyższe stężenie TNF w bananie. Składnik ten zwalcza nieprawidłowe komórki rakowe. Spożywanie bananów z brązową skórką może więc okazać się kluczowe w profilaktyce antynowotworowej.

Nie bez przyczyny banany stanowią jeden z ulubionych owoców sportowców. W swojej dojrzałej formie zawierają dużo potasu, który przeciwdziała skurczom mięśni. Z dojrzałymi bananami powinny jednak uważać osoby chore na cukrzycę – brązowe owoce mają bowiem wyższy indeks glikemiczny niż swoje zielone i żółte wersje. Ze względu na duża ilość węglowodanów, banany z ciemną skórką nie są też polecane osobom stosującym diety niskokaloryczne. Ciekawe zastosowanie może mieć też sama skórka od banana – można ją wykorzystać np. do stworzenia maseczki przeciwzmarszczkowej czy pasty do butów.